LINK-URI RAPIDE PENTRU:
 

 

 

 

 

 

Probleme apa - solutii

- identificarea problemelor frecvente ale apei -

 
Pe aceasta pagina vom dezbate principalele probleme ale apei si vom incerca sa raspundem cat mai clar si mai simplu unor intrebari pe care multi oameni le au in legatura cu apa.
Vom folosi argumente stiintifice, trimiteri catre documente sau articole, exemple, relatari din experienta si multa logica! (pagina inca in constructie)
 
Efectele utilizarii apei cu aceste probleme pot fi: infundarea filtrelor cu sita, deteriorarea cartuselor din polipropilena presata utilizate la filtrele de apa, blocarea rasinii statiilor de tratare a apei prin incarcarea tubului de rasina cu sedimente sau anumite elemente, depuneri in masina de spalat rufe sau vase, depuneri in interiorul instalatiilor (tevi, robineti, valve si electrovalve, etc), depuneri in centrala si boiler, blocarea furtunelor si a perlatoarelor de la chiuvete, distrugerea bateriilor sanitare si a altor aparate ce functioneaza cu apa, dezvoltarea de bacterii si mirosuri in boilere, colorarea permanenta pe interior a tevilor, etc

PENTRU A NU DA GRES IN ALEGEREA PRODUSELOR CORESPUNZATOARE TRATATII APEI DUMNEAVOASTRA SI PENTRU A OBTINE CELE MAI BUNE REZULTATE IN CALITATEA APEI
PE CARE URMEAZA SA O FOLOSITI, VA RUGAM SA NE CONTACTATI!
 
 
Sa incepem cu cateva probleme generale ale apei, legate de poluare. Cateva dintre ele sunt:
1) apa este poluata datorita industriilor
2) apa este poluata prin deversarea gunoaielor
3) apa este poluata datorita deversarilor din canalizarile oraselor (iar apa deversata nu a fost epurata)
5) apa este poluata natural. Putem numi poluata natural apa din unele zone sau straturi din scoarta terestra, unde anumite elemente tind sa ajunga in cantitati foarte mari in apa.
 
 

CLASIFICAREA PROBLEMELOR APEI DUPA NATURA LOR

I) Probleme fizice

 
1) apa contine nisip si sedimente mari - apa recoltata intr-un recipient prezinta impuritati fizice ce se afla in suspensie in apa.
Aceste particule, in functie de natura lor se pot sedimenta fiind atrase de gravitatie si se acumuleaza la baza recipientului sau pot pluti in continuare in apa.
Aceasta problema a sedimentelor din apa este prima mare problema a apelor din fantani. 

Analize recomandate: analiza vizuala, sedimentarea particulelor si eliminarea apei, apoi studierea lor pentru a le cunoaste natura (prin acest mod putem stii de unde provin aceste particule si daca putem stopa accesul lor in sursa de apa.
 
Rezolvarea problemei sedimentelor din apa: 
b) montarea unui filtru de apa cu cartus filtrant schimbabil din polipropilena presata la 10, 5 sau 1 micron in functie de caz si rezultatele dorite
 
 
2) apa are o anumita culoare - apa recoltata intr-un recipient prezinta o coloratie (ex.: rosu, portocaliu, galben, gri sau negru)
Apa poate fi colorata din mai multe cauze, ele trebuind depistate prin testarea apei, urmand ca ele sa fie eliminate pe rand, in ordinea importantei si a naturii lor.
Tratarea problemelor apei in trepte este foarte importanta pentru instalatia de tratare dar mai ales pentru rezultatele finale. O instalatie utila, practica, eficienta si rezistenta este formata din componente speciale instalate in ordinea marimii elementelor ce trebuie eliminate din apa.

Analize recomandate: clor, amoniu, fier, mangan, duritate, TDS
 
Rezolvarea problemei culorii apei:
d) montarea unei statii de eliminare a amoniului din apa
e) montarea unui dedurizator de apa
g) instalarea unei statii complexe de eliminare a mai multor elemente din apa (ex.: fier si mangan, fier si duritate, fier, duritate si amoniu)
 
 
3) apa are miros - apa recoltata prezinta un miros ce nu ar trebui sa fie prezent (fie ca este un miros ciudat, usor confundabil cu anumite elemente sau groaznic de urat mirositor)
La fel ca si culoarea apei, mirosul poate fi prezent in apa din mai multe cauze. Fara o analiza completa, nu puteti sti ce trebuie facut pentru a obtine o apa buna de consum extern sau intern.
 
Analize recomandate: analiza organoleptica (mirosirea apei si definirea mirosului), fier, mangan, duritate, hidrogen sulfurat, amoniu, microorganisme, TDS, EC, pH
 
Rezolvarea problemei apei cu miros:
d) instalarea unei statii de eliminare a amoniului din apa
e) montarea unui dedurizator de apa
g) instalarea unei statii complexe de eliminare a mai multor elemente din apa (ex.: fier si mangan, fier si duritate, fier, duritate si amoniu)
 
 
4) apa are un gust - gustul apei este unul strain de cel al unei ape curate si ne duce cu gandul la faptul ca apa ar contine ceva ce ii da acel gust.
Gustul apei este clar dat de prezenta anumitor elemente in exces in apa. De exemplu, fierul da un gust metalic apei, duritatea prea mare da un gust salciu s.a.m.d.
Daca va place gustul apei de fantana, este datorita prezentei sarurilor si a mineralelor care ii dau un gust (la fel ca si in cazul mancarii in care s-a folosit sare sau condimente).
 
Analize recomandate: analiza organoleptica (mirosirea apei si definirea mirosului), fier, mangan, duritate, hidrogen sulfurat, amoniu, microorganisme, TDS, EC, pH
 
Rezolvarea problemei apei cu gust:
d) instalarea unei statii de eliminare a amoniului din apa
e) montarea unui dedurizator de apa
g) instalarea unei statii complexe de eliminare a mai multor elemente din apa (ex.: fier si mangan, fier si duritate, fier, duritate si amoniu)
 
 
 

II) Probleme chimice

 
1) apa este dura - duritatea apei este a doua cea mai intalnita problema in apele din Romania, prima problema principala fiind prezenta sedimentelor, a nisipului, a malului dar si a altor particule fizice prezente in apa si sunt sau nu sunt vizibile cu ochiul liber. Atunci cand se ia decizia ca apa trebuie dedurizata, prima data este obligatorie rezolvarea problemei sedimentelor din apa, iar daca acestea nu sunt prezente, se recomanda o masura de siguranta, pentru sanatatea dedurizatorului. Aceasta masura de siguranta consta in instalarea unui filtru de apa special pentru curatarea apei de particule fizice cu potential de a se depune in tubul de rasina al dedurizatorului, in bazinul cu sare dar si in alte componente legate de dedurizator.
Daca apa este dura trebuie aflat daca este o duritate mica, medie, mare sau foarte mare. Cu cat apa este mai dura, cu atat sunt mai mari problemele pe care depunerile de calcar le pot provoca.
Duritatea apei duce in timp la: distrugerea centralei si a boilerului datorita depunerilor, depuneri de calcar in boiler si centrala ce pot face ca apa calda sa capete un miros neplacut, depuneri de calcar in masina de spalat rufe sau vase, patarea hainelor la spalare, deterioararea tesaturii hainelor, deteriorarea bateriilor sanitare, patarea cu pete albe a cabinei de dus, a cazii din baie, a vasului de WC, a veselei, a gresiei si a faiantei dar si a multor alte obiecte ce intra in contact cu aceasta apa.
 
Analize recomandate: fier, mangan, calciu, magneziu, duritate, sulfat
 
Rezolvarea problemei duritatii apei:
a) montarea unui dedurizator de apa
 
 
2) apa este rosiatica - acest lucru de datoreaza in special prezentei malului in apa, dar si prezentei fierului. Malul si fierul aflate in exces in apa distrug foarte repede pompa submersibila, hidroforul, vasul de expansiune, dedurizatorul si alte aparate cu utilizeaza aceasta apa nefiltrata si netratata. Totodata malul si fierul reusesc sa pateze foarte tare peretii, gresia si faianta din incaperea unde se afla instalatii de apa cu probleme de genul mici scurgeri de apa la imbinari sau din tevi sau acolo unde hidroforul sau vasul de expansiune cedeaza si fac inundatie.
 
Analize recomandate: fier, mangan, calciu, magneziu, duritate
 
Rezolvarea problemei:
 
 
3) apa este de culoare gri-negricioasa - aceasta apa are in primul rand o mare problema cu sedimentele aflate in suspensie. Celelalte posibilitati se stabilesc doar prin testarea apei.
 
Analize recomandate: fier, mangan, calciu, magneziu, duritate, sulfat
 
Rezolvarea problemei:
a) montarea unui filtru de apa cu cartus filtrant schimbabil din polipropilena presata la 10, 5 sau 1 micron
b) montarea unui dedurizator de apa
 
 
 
4) apa contine fier peste limita maxima admisa de 0,2mg/l sau 200micrograme/l - in functie de cantitatea de fier, aceasta problema poate avea o rezolvare usoara sau mai costisitoare. Pentru o cantitate mica de fier prezenta peste limita maxima admisa in apa, efectele daunatoare pot aparea in ani de zile (in functie de cantitatea de apa utilizata) sau pot fi insesizabile daca apa este utilizata de exemplu in irigatii sau in alte activitati unde nu se poate patarea anumitor utilaje, aparate sau lucruri.
Pentru o cantitate mare de fier prezenta peste limita maxima admisa in apa, efectele daunatoare se pot vedea de la prima utilizare iar o tratare corespunzatoare este obligatorie atat pentru utilizarea casnica cat si industriala.
Circa 6.3% din crusta Pamântului este formată din fier, iar 43% din acesta se găseşte în sol. Analiza fierului este de multe ori efectuată pentru a monitoriza apele subterane şi apele de irigare.
Concentraţiile scăzute de fier sunt prezente în mod natural în apă, dar nivelul de fier creşte datorită deversărilor apelor reziduale. Fierul este un indicator de coroziune iar concentraţia sa în cazane şi turnuri de răcire trebuie să fie atent monitoriză.
 
Analize recomandate: fier
 
Rezolvarea problemei:
a) montarea unui filtru de apa cu cartus filtrant schimbabil din polipropilena presata la 10, 5 sau 1 micron
 
 
5) apa contine mangan peste limita maxima admisa de 0,05mg/l sau 50micrograme/l - depunerile de mangan sunt negre si ies in evidenta oriunde. In plus, prezenta manganului in apa poate insemna si prezenta microorganismelor ce pot da un miros foarte neplacut apei. Manganul se elimina de cele mai multe ori impreuna cu fierul.
Manganul este unul dintre metalele comune prezente în natură şi este utilizat în multe aplicaţii industriale, printre care producţia de îngrăşăminte şi industria farmaceutică. Sărurile de mangan sunt utilizate, de asemenea, în aliaje de fier (pentru producerea oţelului) şi aliaje neferoase deoarece îmbunătăţeşte duritatea şi rezistenţa acestora la coroziune.
Manganul nu este considerat a fi periculos, dar în concentraţii ridicate în apă, poate modifica gustul şi mirosul acesteia. În industrie, atunci când este în concentraţii mari, manganul poate produce coroziunea şi exfolierea conductelor.
 
Analize recomandate: mangan
 
Rezolvarea problemei:
 
 
6) apa contine amoniu peste limita maxima admisa de 0,50mg/l - amoniul poate da de asemenea apei un miros neplacut, dar si o coloratie galbuie. Amoniacul este adesea un indiciu excelent privitor la prezenţa elementelor de degradare microbiologică a animalelor sau a plantelor. Datorită naturii sale toxice şi a efectelor dăunatoare, acesta este testat în special in ferme piscicole (rezervoare cu apă proaspătă sau apă sărată). Prezenţa sa în râuri şi rezervoare indică în mod normal prezenţa unor factori poluanţi de natură menajeră şi/sau agricolă. 
Amoniacul este prezent în mod natural în apă deoarece este un produs de degradare a proteinei microbiologice a animalelor şi a plantelor. Concentraţia mare de amoniac în apele de suprafaţă indică poluarea acestora. În plus, amoniacul şi compuşii săi sunt utilizaţi şi în îngrăşăminte.
Amoniacul este testat în lacuri, râuri, ape potabile, ape de alimentare a cazanelor, canalizare, ape industriale şi reziduale.
 
Analize recomandate: amoniu, amoniac
 
Rezolvarea problemei:
a) instalarea unei statii de eliminare a amoniului din apa - in curand disponibile in oferta AquaLight®
 
 
7) apa contine sulfat peste limita maxima admisa de 250mg/l - Sulfatul este prezent pe scară largă în apele naturale, în diferite concentraţii. Concentraţia acestuia trebuie menţinută între anumiţi parametri pentru apa potabilă, în special în zonele din apropierea apelor care ies din mină, unde concentraţia tinde să fie mai ridicată. Sulfatul este, de asemenea, riguros testat în producţia de băuturi, cum ar fi industria berii, datorită efectului semnificativ pe care ar putea să îl aibă asupra mirosului şi gustului băuturilor. 
Sulfatul se adaugă şi în anumite tipuri de cazane pentru a ajuta la precipitarea calciului şi a magneziului şi pentru a inhiba încrustarea. Pe de altă parte, o concentraţie prea mare de sulfat poate fi corozivă în cazanele de înaltă presiune şi în turbinele electrice. În aceste aplicaţii este important să fie menţinut un nivel mai scăzut faţă de limitele specifice.
Verificări ale prezenţei sulfatului sunt efectuate şi în apa utilizată pentru diferite cicluri de producţie, inclusiv cele privind producţia semiconductorilor.
 
Analize recomandate: sulfat
 
Rezolvarea problemei:
a) instalarea unei statii de eliminare a sulfatului din apa - in curand disponibile in oferta AquaLight®
 
 
8) apa contine nitrati peste limita maxima admisa de 50mg/l sau nitriti peste limita maxima admisa de 0,50mg/lNitraţii sunt prezenţi în natură ca rezultat al descompunerii microorganismelor organice sau datorită utilizării lor ca îngrăşăminte. Nitraţii se transformă în nitriţi, care la rândul lor se combină pentru a forma substanţe periculoase pentru om. Un nivel maxim de 45 mg/l a fost stabilit ca valoare standard în întreaga lume, pentru concentraţia de nitraţi în apă. În Europa, nivelul maxim acceptat de nitraţi în apa potabilă este de 50.0 mg/l, în timp ce în SUA, Agenţia pentru Protecţia Mediului (EPA) a stabilit ca nivel maxim de nitrat nitrogen valoarea de 10 mg/l (NO-³-N), valoare corespunzătoare pentru 45.0 mg/l de nitraţi.
Nitriţii, parte a ciclului natural de descompunere, sunt intermediari între compuşii care conţin azot şi nitraţii complet oxidaţi. Instabili în mediu, aceştia nu se găsesc în apele de suprafaţă, de aceea, prezenţa lor indică descompunerea deşeurilor organice.
Nitriţii sunt o formă intermediară de azot şi sunt produşi atunci când amoniacul este transformat în nitrat, în timpul ciclului azotului; aceştia se pot forma şi direct în apele reziduale industriale. Descompunerea materiei organice cauzează producerea amoniacului. Extrem de toxic, amoniacul este transformat în nitrit de anumite bacterii, iar nitritul este transformat în nitrat de către alte bacterii. 
Nitritul este periculos pentru viaţa acvatică în cazul în care se acumulează deoarece provocă leziuni ale ţesuturilor şi conduce la îmbolnăvire sau chiar la moarte. În concentraţii mari, poate fi dăunător atât pentru mediu cât şi pentru oameni. În turnurile de răcire, cu toate acestea, o cantitate adecvată de nitriţi este necesară pentru a preveni coroziunea.
 
Analize recomandate: nitrati, nitriti
 
Rezolvarea problemei:
b) instalarea unei statii de eliminare a nitratilor din apa - in curand disponibile in oferta AquaLight®
 
 
9) apa contine arsen peste limita maxima admisa de 10micrograme/l
 
Analize recomandate: arsen
 
Rezolvarea problemei:
a) instalarea unei statii de eliminare a arsenului din apa - in curand disponibile in oferta AquaLight®
 
 
10) apa contine alte elemente chimice peste normele legale
 
Analize recomandate: testarea elementelor aflate in exces in apa sau analiza completa a apei
 
Rezolvarea problemei: in functie de analiza
 
 
 

III) Probleme microbiologice

 
Problemele microbiologice tin strict de prezenta microorganismelor in apa. De orice natura ar fi ele, reprezinta un risc si un pericol, iar apa trebuie sterilizata.

Analize recomandate: analize microbiologice
 
Rezolvarea problemei:
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 


LINK-URI RAPIDE PENTRU:


 

 

 

 

 
 
 
Copyright 2022 ©  www.filtre-apa-plata.ro  All rights Reserved. | Platforma SAL | ANPC